Gastronomie

De keuken van Mantua wordt zeer gewaardeerd vanwege de grote verscheidenheid aan gerechten en de stevige en intense smaken. De gerechten worden beïnvloed door de keuken van de naastgelegen provincie Emilia. Men gebruikt vaak de pompoen als ingrediënt, vooral in de de tortellini en de ristotto. Een beroemd gerecht is: 'Tortellini alla Zucca', klik hier voor het recept.

Mantova heeft een traditie in het verbouwen van rijst, dit is de Vialone Nano rijst, die wordt verbouwd op de vruchtbare grond rond Mantova. Deze rijst is korrelig en wordt ook vaak gecombineerd met gebakken vis.
Beroemde kazen die al heel lang rond Mantova worden gemaakt zijn de Parmigiano Reggiano en de Grana Padano.

In de Mantovaanse keuken wordt verder veel gedaan met varkensvlees. Alles van het varken wordt gebruikt voor gerechten als: cotechini, salami van Mantova, ciccioli, cotiche en de beroemde gras pista, vetspek van het varken waar knoflook en peterselie ingeklopt worden en dat geserveerd wordt met geroosterde plakken polenta (polenta wordt gemaakt van mais).

Als dessert wordt vaak de "Sbrisolona" gegeten, dit is een typische droge zoete koek. Sbrisolare betekent, brokkelen en daar komt waarschijnlijk de naam vandaan, want het is een koek die makkelijk breekt als je deze eet.
Maak jouw eigen website met JouwWeb